Kiderült, milyen a hazai programmatic piac

2016.11.25.
 
Adverticum Zrt.

Az FMG R&D az IAB Hungary megbízásából térképezte fel a hazai programmatic piacot. A magyar IAB saját programmatic kurzusán ismertette a legfőbb megállapításokat, illetve blogján is közzétette az eredményeket.

Ezek alapján elmondható, hogy nagy érdeklődés mutatkozik a hazai piacon a programmatic iránt, és egyre többen vélik úgy, hogy az erre irányuló költések mértéke csak növekedni fog a jövőben.

Igaz, a szegmensben való jártasság még hagy kivetnivalót maga után, szakképzett munkaerőre még szükség van. Az edukáció tehát egy fontos terület, amire sok figyelmet kell még fordítani. 

Íme, a kutatás főbb eredményei, bővebben pedig az IAB Hungary blogján lehet tájékozódni a részletekről.

  • A programmatic szegmens 2016 első félévében is intenzíven bővült; a megkérdezettek legnagyobb része 2015-ben vagy azután lépett be a piacra. Nem mondhatjuk, hogy valamely szereplőtípus húzná magával a többit: mind a média-/sales house oldal, mind az ügynökségek, mint a hirdetők hasonló ritmusú fejlődést mutatnak.
  • A programmatic aránya a digitális költésen belül egyelőre alacsony: a megkérdezett hirdetők 2016 első félévére vonatkozóan 11 százalékos részesedésről számoltak be.
  • A programmaticon belül még mindig az RTB a meghatározó, a private dealek aránya a 2015-ös állapotokat tükrözte a vizsgált időszakban is (11%).
  • A legnépszerűbb programmatic formátum a hagyományos banner, de a videó felfutása az eredmények alapján már e szegmensben is érezhető.
  • A programmatic piacra való belépés egyik fő indoka a folyamatok hatékonyabbá tételének lehetősége – ezt minden válaszadói csoport az elsők között emelte ki. A hirdetők emellett a jobb célzást és a másképp nem elérhető célcsoportok megszólítását említették a fő motivációk között.
  • Miközben a megkérdezettek hisznek a programmaticban és bővüléssel terveznek, komoly gátakat is le kell gyűrnie a piacnak. A legjelentősebb gátló tényező a szakemberhiány, ezt követi a kevés esettanulmány, valamint a programmatic témájú workshopok, szakmai fórumok hiánya.
  • A technológia tehát nem szerepel a legfontosabb gátló tényezők között, ugyanakkor ha kifejezetten e területet nézzük, akkor a magasnak tűnő belépési költség és bizonyos típusú szolgáltatók (pl. harmadik feles adatok szállítóinak) hiánya okoz gondot.
  • És hogy mire lenne szükség a fejlődéshez? A válaszadók szerint elsősorban esettanulmányokra, képzésekre, több szakemberre, a szakzsargon egységesítésére és a fogyasztók jobb megismerésére.

Forrás: IAB Hungary blog

Programmatic Kisokost adott ki az IAB Hungary

Az IAB Hungary Programmatic munkacsoportja elkészítette az első magyar programmatic kisokost.

Tovább növekszik idén a globális reklámpiac

Az IHS Markit előrejelzései szerint 2017-ben további gyarapodás várható a globális reklámpiacon. A 2016-os év is pozitív mutatókkal kecsegtet, és a becslések szerint ez folytatódik idén is.

Erős növekedésben a hazai digitális reklámpiac

A harmadik negyedévben is jelentős, 14,8%-os bővülést mutat a hazai digitális reklámpiaci index, a NORI.

Hadat üzen a hirdetési meddőszórásnak a DataMe

Miközben az online hirdetések menedzselésében, célzásában, hatékonyságában egyre nagyobb szerephez jut az automatizáció, az úgynevezett programozott kampányvásárlás, az ügynökségek, a hirdetők és a hirdetési felületet biztosító tartalomszolgáltatók is egyre jobban érzik, hogy az egyes piacokon nincs elegendő adat, amely képes lenne az automatizált rendszereket táplálni, vezérelni. Ezt az égető hiányt ismerte fel az interaktív hirdetéskiszolgálás magyarországi piacvezetője, az Adverticum Zrt., amikor a KJ IFS Kft. pénzügyi befektetésével az elmúlt hónap végén megalapította adatmenedzsmentre szakosodott leányvállalatát, a DataMe Kft.-t.

Személyre szabott hirdetésekkel a blokkerek ellen

Sajnos 2016-ban ott tartunk, hogy az emberek nem szeretik a hirdetéseket. Főleg azokat a fajtákat, amelyek megzavarják őket a tartalomfogyasztásban, így például a videohirdetéseket sem. Bár ezek az elmúlt időszakban egyre népszerűbbek, és nem csupán

Tovább ...

Weboldalunkat úgy készítettük el, hogy automatikusan a megjelenítő eszköznek megfelelő tartalmat mutassa. Amennyiben ezt meg kívánja változtatni, és készülékének jellegétől függetlenül mindig egy konkrét verziót látni, válasszon a következő listából: Teljes változat   ·   Tablet változat   ·   Mobil változat   ·   Automatikusan felismert változat