Tovább növekszik a mobilhirdetések piaca

2015.08.12.
 
Adverticum Zrt.

A második negyedévben a magyar gazdaság növekedése ellenére - a mobilhirdetések 80százalékos növekedése mellett -,  2,1 százalékkal csökkent a hazai digitális reklámpiaci bevételi index, a NORI – tette közzé az IAB Médiaszekciója az IAB Hungary tagok bevallásai alapján.

A második negyedév a hirdetői szektorok aktivitásában is komoly változásokat hozott a tavalyi évhez képest. A kereskedelmi, és a szolgáltatási szektortól származó hirdetési bevételek jelentős csökkenését nem tudta kompenzálni a közlekedési eszközök, a távközlési szektor és az élelmiszeripari termékek hirdetéseinek bővülése a bevallásban résztvevő médiacégek digitális reklámbevételeiben.

Az első negyedév után folytatódott az automatizált hirdetési szegmens bővülése is, mely egyfajta indikátora a NORI bevallásban nem résztvevő globális reklámozási platformok piaci alakulására.

Az IAB Hungary Médiaszekció tagjainak önkéntes adatbevallásából a PwC Magyarország Kft. közreműködésével összeállított IAB Adex NORI index negyedéves összehasonlításban, év/év alapon nyújt tájékoztatást a magyar online és mobil reklámpiacról érintett részéről. A NORI tartalmaz minden online és mobil hirdetési formából származó reklámbevételt a résztvevő cégek vonatkozásában. A bevallásban résztvevő médiatulajdonosok és sales house-ok száma és mérete alapján kijelenthetjük, hogy a NORI átfogó képet mutat a magyar online és mobil reklámpiac aktuális teljesítményéről a hazai szereplők tekintetében.

A kutatást a PwC az alábbi cégek önbevallásai alapján készítette:

Adaptive Media

CEMP Sales House

Centrál Médiacsoport

Est Media Group

EVO Media

Gmedia

Grabowski Digital

Használtautó

Híreső

HVG Kiadó

HWSW

Infinety

Madhouse

Magyar Jeti

Mediaworks Hungary

MTM-SBS

MTVA Online

Net Média

NoSalty

Optimusz Direkt Marketing

Origo Media Group

ReachMedia

Ringier Axel Springer Magyarország

Russmedia

R-Time

Schibsted

Thinkdigital