6,3 %-os növekedés az európiai digitális reklámpiacon

2021.05.28.
 
Adverticum Zrt.

Az idei Interact konferencián kerültek terítékre a legfrissebb digitális reklámpiaci adatok. Az IAB Europe ezúttal online mutatta be a tavalyi évre vonatkozó európai számokat. A digitális költés a 2020-as évben is növekedett, méghozzá 6,3 százalékkal 69 milliárd euróra.

A 28 vizsgált piac közül hétben két számjegyű volt a növekedés. Ezek közül Törökországban volt legnagyobb bővülés (34,8 százalék). Csak három olyan piac volt, ahol a digitális költés egyenesen csökkent.

Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Királyság is jól teljesített digitális szempontból. Németországban például két számjegyű volt a növekedés, ami a számok nyelvére lefordítva 10,4 százalékot jelent.

A social és a videó növekedett a legnagyobb mértékben, ami elsősorban az e-kereskedelem virágzásának, a kisvállalkozásoknak és az év második felében visszatért márkakampányoknak köszönhető. A social 15,9 százalékkal, a videó pedig 16,3 százalékkal bővült. A display 9,1 százalékos, míg a search 7,9 százalékos emelkedést könyvelhetett el 2020-ban.

Az IAB európai szinten is most publikált először hivatalos adatokat a digitális audió költésről az Adex részeként. Egyelőre kis szegmensről beszélhetünk: az audió a digitális költésnek kevesebb mint 1 százalékát teszi ki, ez 500 millió eurót jelent.

Forrás: IAB Hungary