AdServer szótár F - M

 

Felhasználó

Az AdServer adminisztrációs felületét használó személy. Egy felhasználóhoz több profil is tartozhat, amelyekkel akár több különböző szereplő AdServer-felületét (zónáit, kampányait stb.) is elérheti/szerkesztheti.

Filmstrip

Az IAB Rising Stars Branding Unit egyik display formátuma. A Filmstrip banner kiterjedt kreatív eszköztárával alkalmas a fogyasztói igények feltérképezésére. A hirdetőknek egy nagyobb magasságú kreatívot kell létrehozniuk, mint a zóna, amelyben filmszalagszerűen jelenik meg a kreatív. A banner fölé vitt kurzorral görgethető a hirdetés, így a filmkockák egymás után válnak láthatóvá. Demo bannerünket megtekintheti ezen a linken.

Flash

Az Adobe népszerű webes formátuma, amellyel különböző animációkat, effekteket és hanghatásokat lehet elhelyezni a weboldalakon, illetve a hirdetésekben. A bannerek többsége ma már mind Flash formátumú. A Flash fájlok .SWF kiterjesztésűek. A Flash tartalmakat a böngészőprogramok nem tudják önmagukban kezelni. A támogatásukhoz Flash kiegészítő (Plugin, Add on) telepítése szükséges, amely itt tölthető le. 

Flat rate

Előre meghatározott teljes ár, amely független a teljesítés alakulásától, a megjelenésektől, a kattintásoktól.

FLV fájl

Flash kompatibilis videó fájl. Rövid fejrészből és váltakozóan elhelyezkedő audió, videó és meta adat csomagokból áll. Az audió és videó adatokat a szabványos Flash SWF formátumhoz hasonló módon tárolja. Az FLV egy nyílt formátum, így más nem Adobe/Macromedia programok is támogatják. QuickTime Pro programmal lehet exportálni. A Macromedia megszerezte az Adobe-t 2005-ben, így a Macromedia Flash Player mostmár az Adobe Flash Player nevet viseli.

Freq

Statisztikai mutató, amely megmutatja, hogy átlagosan hányszor látta a hirdetést egy egyedi látogató (freq=ADV/UV).

Frequency/gyakoriság

Ezzel a funkcióval meghatározható, hogy egy egyedi látogató bizonyos időn belül hányszor lássa az adott kampány hirdetését, például óránként maximum egyszer.

Goa3 kód (Go Adverticum 3)

Zónakód típus, kimondottan az AdServerhez fejlesztve. A goa3 nevű kód új targetálási opciókat biztosít, valamint sokkal biztosabb egyedi userkövetést tesz lehetővé, mivel a felhasználók adatait nemcsak a böngésző cookie-ban tárolja, így cookie törlés és különféle böngészők használata esetén is azonosítható az egyedi user. A goa3 előnye az is, hogy ha több ilyen kód van beépítve ugyanarra az oldalra, akkor is csak egy kérést intéz az AdServer felé, ezáltal is gyorsítva a hirdetéskiszolgálás sebességét.

Hardcode-olt URL-ek kezelése

A Flash fájlokba a készítők a céloldal URL címét megesik, hogy hardcode-olják, így az AdServertől függetlenül intézi a fájl a felhasználó továbbjuttatását a céloldalra, íezért az AdServer nem képes a kattintás (CT) mérésére. Ha ilyen fájlt tölt fel a rendszerbe a felhasználó, akkor egy figyelmeztetést fog kapni, és a rendszer lehetőséget ad a fájl átkonvertálására.

Hirdetésblokkolás

A reklámkerülő magatartás egyik formája, amikor a felhasználó olyan beállításokat határoz meg a böngészőjében, amelyekkel a hirdetéskiszolgáló rendszer címéről érkező tartalom nem jelenik meg az oldal letöltésekor.

Hirdetők

Azon szereplők, akik online hirdetnek, közvetlenül a tartalomszolgáltatók zónáiban, vagy közvetve, ügynökségeken, hirdetési hálózaton keresztül. A hirdetések kreatívtartalma több forrásból is származhat, rendszerint kreatívügynökségek készítik el a hirdető megrendelése alapján. A hirdető részére saját AdServer-hozzáférés adható, amellyel a hozzá tartozó kampányok beállításait és statisztikáit tudja figyelemmel kísérni, módosításokat azonban nem végezhet.

Host

Olyan számítógép, amely az internetre csatlakozik, függetlenül attól, hogy rajta keresztül hány felhasználó használja a szolgáltatást. Ha ez a számítógép egy szerver, akkor a hozzá kapcsolódó többi számítógépnek erőforrásokat biztosít.

HTML

HyperText Markup Language. Szöveges programozási nyelv, weboldalak és bannerek szerkesztésére is alkalmas.

HTML banner

HTML kódban megírt bannertípus, amelyben tetszőleges számú és fajtájú fájlt lehet hozzárendelni a bannerhez, és különböző megoldásokat például űrlapot, képet, gombot, stb. lehet kialakítani. Egyebek mellett akkor érdemes ezt az opciót választani, ha másik adszerverből származó beépítési kóddal szeretne bannert felvenni, így a kétféle adszerver összefűzve közösen mérheti a megjelenéseket, kattintásokat.

IAB

Interactive Advertising Bureau rövidített elnevezése. Nemzetközi szakmai szervezet, amelynek célja, hogy segítse az interaktív hirdetési piacot, támogassa az ipar érdekeit, szabályozza a piaci gyakorlatot, és képezze a digitális piac szereplőit. Az AdServert az IAB-ajánlások figyelembevételével fejleszti az Adverticum, és az IAB Hungary egyik alapító tagja volt a cég.

IAB Rising Stars Branding Unit

Az IAB által bemutatott és ajánlott hirdetési formátumokat tartalmazza. Ezek közé tartoznak a következő display típusok: Billboard, Filmstrip, Portrait, Pushdown, Sidekick (Oldalkitoló) és Slider (Csúszó). Ezek mind elérhetők, illetve létrehozhatók az Adverticum AdServerében, valamint a demo banner oldalunkon meg is tekinthetők egy külön menüpontban.

ID (Identity, azonosító)

Az AdServerben minden objektum (kampány, banner, zóna, stb.) rendelkezik egyedi ID-vel (GUID), így ennek alapján pontosan beazonosíthatók.

Inaktív kampány

Minden olyan online kampány, amely a dátuma és/vagy a megrendelt reklámmegjelenés tekintetében nem élő, tehát az összes olyan kampány, amely az adott időpontban nem fut.

Interstitial

Olyan banner, amely előbb jelenik meg, mint a lekért oldal nyitóoldala. Továbblépni a reklám alatt/fölött elhelyezett Tovább gombbal lehet, vagy a megjelenésben beállított idő (néhány másodperc) leteltével a hirdetés eltűnik és az oldalra továbbugrik a böngésző. Demo bannerünk megtekinthető ezen a linken.

Inventory

Az online inventory a tartalomszolgáltató "készlete", amely azt mutatja meg, hogy hányszor van lehetősége hirdetést megjeleníteni a felületein, azaz hány alkalommal érheti el a látogatóit hirdetés által.

IP-cím (IP Address, Internet Protocol Address)

Az IP-cím egy 32 bites szám, amely egy adott kliensszámítógépet azonosít az interneten. Az IP-cím alkalmas a számítógépen keresztül a felhasználó azonosítására is.

Java

Programozási nyelv, amellyel különböző géptípusokon egyformán futtatható szoftverek írhatók. 

JavaScript

A JavaScript programozási nyelv egy objektumalapú szkriptnyelv, amelyet weblapokon elterjedten használnak. JavaScriptben íródott kód is lekérhető az AdServerben létrehozott zóna beépítéséhez.

Kampány

A hirdető, a hirdetési hely és a hirdetés együttesét kampánynak nevezzük. A kampány különböző tulajdonságokkal rendelkezhet, ezek közül legfontosabbak a teljesülési feltételek (futási időszak, megrendelt mennyiség, eloszlási beállítás).

Képes ajánló

Kis kép és rövid szöveg együttes megjelenése, amely egy adott oldalra, belső tartalomra mutat. Beleolvad a szerkesztett tartalomba - méretéből és formájából adódóan. Demo bannerünket megtekintheti ezen a linken.

Kép-URL

Külső képbanner esetén a kép nincs a rendszerre fizikailag feltöltve, hanem azzal a címmel hivatkozunk rá, amelyen a kép található. Ezt nevezik a kép URL-jének.

Konverzió

Konverziónak nevezik azt a felhasználó által végrehajtott eseményt, amelyet az online kampány hatására hajt végre, így elvárt eredménynek tekinthető a hirdető részéről, például: regisztráció, rendelés, stb.. A kampány során ezeket az eseményeket figyelemmel lehet követni, hogy a kampány eredményességét értékelni lehessen, ennek a folyamatnak a neve konverziókövetés, amelyet technikai szempontból Post User Action-analízisnak neveznek.

KPI - Key Performance Indicator

Kulcsfontosságú teljesítményjelzők, amelyek szerint meghatározza a cég a céljait. Reklámkampányok esetében is alkalmazzák a tervezési időszakban, valamint az eredmények értékelésében. Online viszonylatban például a következő mérőszámok lehetnek KPI mutatók: AV, CT, UV (reach), engagement ráta stb..

Kreatív

A reklámszakmában elterjedt elnevezés, az online marketingben gyakorlatilag a banner szinonimája.

Kulcsszó

A kulcsszavak a html tagekben (html meta keywords tag, illetve a címsor tagek is figyelembevehetők) megadott leggyakrabban előforduló szavak, amelyekben az adott oldal tartalmára vonatkozó kulcsszavakat kell megadnia az oldal programozójának. Az AdServerben célozni is lehet a hirdetéseket adott kulcsszavak meghatározásával.

Külső banner

Az AdServeren kívül elhelyezett banner, amely nincs a rendszerre fizikailag feltöltve, hanem egy URL-el hivatkozunk rá.

Layer hirdetés

Széles körben elterjedt bannertípus, amely nem a tartalom részeként, hanem a tartalom feletti rétegen (innen az elnevezés) jelenik meg. Hasonló a pop-up hirdetéshez (amely külön ablakban jelenik meg), azonban a pop-up hirdetéseket a jelenlegi böngészők többsége alapértelmezetten blokkolja, míg a layer hirdetések megjelenésének nincs akadálya. Demo bannerünk megtekinthető ezen a linken.

Lebegő felhőkarcoló (Floating skyscraper)

Lebegő felhőkarcolónak nevezzük az olyan hirdetést, amely az oldal görgetésével együtt mozog a képernyőn, így mindig a látótérben marad. Általában az oldal tartalma meletti sávon mozog. Demo bannerünk megtekinthető ezen a linken.

Lejárt kampány

Az összes olyan kampány, amely már lejárt, tehát elérte vagy a megadott végdátumot, vagy a megrendelt reklámmegjelenés-számot, és az adott pillanatban már nem fut, mivel teljesültek a megrendelés feltételei.

Lokális hirdetés

Olyan célzott hirdetés, mely egy földrajzilag jól körülhatárolt helyen tartozkódó felhasználókat céloz meg. Rendkívül hatékony hirdetési forma, mert pontos célzást tesz lehetővé és ennek hatására az adott hirdetési kampánnyal nagyobb konverzió érhető el.

Markup

Ez az összefoglaló neve azoknak a bannereknek, amelyek XHTML vagy XML programozási nyelv szerint készülnek el. A HTML bannerekhez képest több és rugalmasabb megjelenési lehetőséget biztosít, mert az oldal részeként jelenik meg, nem pedig iFrame-ben, mint a sima HTML banner. Az XHTML banner képes használni az oldal CSS-ét, illetve olyan extra funkciók válnak általa elérhetővé HTML bannerekhez is, mint a - flash és képbannereknél meglévő - kinyíló és átúszó effektek, illetve egyéb látványos, vizuális megoldások.

Markup sablon/template

Markup sablon létrehozásával a hasonló megjelenések bármikor újra kialakíthatók. Például egy „képes ajánló” sablonban mindig csak az aktuális változókat szükséges átírni.

Mérési eltérés

A kampány megjelenéseit mérő hirdetéskiszolgáló rendszerek által készített statisztikák számaiban tapasztalt eltérés, amely leggyakrabban az összefűzött kódoknak és a rendszerek mérési módszerének különbségei miatt lép fel. Általában elfogadható a 10-15%-os eltérés a két mérés között.

Méretet változtató (Multi expand)

A méretet változtató hirdetés általában kinyíló vagy lenyíló tulajdonsággal rendelkezik, illetve egyéb transzformációkkal képes magára vonni a figyelmet. Megadható a kezdő szélessége és magassága, csakúgy, mint az, hogy a képernyő melyik sarkából induljon a transzformáció. Demo bannerünk megtekinthető ezen a linken.

M.O.R.E. (Marketing Optimization by Reactions of Endusers)

Az elnevezés hátterében egy olyan innovatív technológia áll, amely a „cookie ”-ra épülő targetálást kiegészíti más megoldásokkal, ezáltal a hirdetések célzását sokkal megbízhatóbbá és hatékonyabbá teszi. A retargeting vagy remarketing néven ismert megoldáshoz hasonló funkció, amellyel egy új technológia révén pontosan követhető, hogy a felhasználó hogyan reagál egy weboldalra vagy egy konkrét kreatívra, és ez alapján célozható a hirdetés az adott felhasználónak. Bővebb információ itt olvasható.

Folytatás N - SZ


 

Ha bármilyen észrevétele van az AdServer szótárban összegyűjtött szavakkal és fogalmakkal kapcsolatban, azt jelezheti felénk a marketing@adverticum.com e-mail címen.