AdServer szótár T-ZS

 

Targetálás

A targetálás célzást jelent. Az online marketing területén általában azoknak a szabályoknak az összességét értjük alatta, amelyek meghatározzák, hogy milyen feltételek teljesülése esetén jelenjen meg egy hirdetési zónában az adott banner. Az AdServer targetálási opciói között lehetőség van targetálni a következőkre: böngésző, domain, keresőszó, bővítmények, DNT kizárás, inApp helymeghatározás, kulcsszó, query, URL, geoIP, képernyőméret, színmélység, referer, operációs rendszer, URL, mobiltelefon operációs rendszere, M.O.R.E. targetálás. Ezeken túlmenően lehetőség van egyéni targetálás kialakítására, amelyet customtargetnek nevezünk. (Lásd: customtarget szó)

Tartalomszolgáltató

Médiatulajdonos, az online hirdetési piac szereplője. Az ő birtokában vannak az internetes oldalak hirdetési felületei, amelyeken kampányokat lehet futtatni. A legtöbb tartalomszolgáltató ingyenes tartalmakat állít elő az interneten, majd ezeken a felületeken hirdetési zónákat helyez el, amelyekből a tartalmak előállítási költségét fedező, illetve profitot termelő reklámbevételekhez jut.

Terv

Az AdServerben a terv egy kampány azon elengedhetetlen része, amelyben meghatározható, hogy mely bannerek, mely zónákban, milyen beállítással és milyen teljesülési feltételek mellett jelenjenek meg. Egy kampányhoz több terv is tartozhat.

Tracker zóna

A Post User Action-analízis mérőkódja. Ennek segítségével lehet nyomon követni a felhasználók aktivitását a kampány céloldalán.

Tracking kód

Akkor van rá szükség, ha másik adszerver is méri az Adverticum AdServer által megjelenített hirdetéseket (ebben az esetben a másik adszerverből származó kódot a banner Tracking kód mezőjébe kell beilleszteni.

UC / UCT (Unique Click)

Egyedi kattintás. Azoknak az egyedi látogatóknak a száma, akik aznap kattintottak a kreatívra.

UADV (Unique Adview)

Statisztikai mérőszám, amely megmutatja, hogy aznap hány egyedi látogató látta a kampányt. A visszatérő és teljesen új látogatókat is számolja (ellentétben az UVI-val, ami csak a teljesen új egyedi látogatókat veszi figyelembe, vagyis azokat, akik a korábbi napokon még nem kerültek kapcsolatba a kampánnyal). Egy példával szemléltetve: ha egy kampány első napján 120 egyedi látogató kerül kapcsolatba a kampánnyal, akkor az első nap statisztikájában ez fog szerepelni: UADV=120, UVI=120. Ha ugyanez a kampány a második napon már 180 egyedi látogatót ér el, de csak 60 olyan látogatót, aki még nem találkozott a kampánnyal (a többi 120 már látta előző nap is), akkor a második nap statisztikájában ez lesz látható: UADV=180, UVI=60

UV (Unique Visitor)

Statisztikai mérőszám, amely az elért egyedi látogatók számáva egyenlő. Cookie-val anonim módon azonosítható egyedi látogató, aki látta a kampányt. Az UV szám megegyezik a napi egyedi látogatók (UVI) összegével.

UVI (Unique Visitor Incrementum)

Statisztikai mérőszám, amely megmutatja, hogy aznap hány olyan látogató került kapcsolatba a kampánnyal (látta és/vagy kattintott rá), aki a korábbi napokon még nem. Csak a teljesen új látogatókat veszi figyelembe (ellentétben az UADV-val, amely minden egyedi látogatót, a visszatérőket és a teljesen újakat is számolja).

URL (Uniform Resource Locator)

Egységes forrásazonosító, a weben használt címzési szabványrendszer.

Usernév

Felhasználói név, az AdServer esetében egy e-mail cím, amellyel be lehet lépni az adminisztrációs felületre.

Úszó

Az Úszó egy olyan display típus, amelyet a görgetés és a tartalmat eltakaró megjelenés jellemez. A mozgási mechanizmusáról kapta a nevét, mert a felhasználó egy olyan bannert lát, amely az oldalon való görgetéskor kerül a figyelme középpontjába beúszó mozgással, majd a bezáró gombbal eltüntethető. Demo bannerünket megtekintheti ezen a linken.

Ügyfél

Az Adverticum Zrt. AdServer-szolgáltatásra szerződött ügyfele, aki hozzáféréssel rendelkezik a hirdetéskiszolgáló rendszerhez.

Ügynökségek és networkök szerepe

Az ügynökségek és a networkök közvetítő szerepet töltenek be, összekötik a hirdetőket a tartalomszolgáltatókkal. Szerepük azonban nem elengedhetetlen, mivel a hirdetők közvetlenül is megkereshetik a tartalomszolgáltatókat, hogy velük szerződést kötve, a felületeiket kibérelve azon hirdetéseket futtathassanak.

Ügynökségek

Az ügynökségek (hasonlóan a networkökhöz) közvetítő szerepet töltenek be, összekötik a hirdetőket a tartalomszolgáltatókkal. Bevált folyamat, hogy a hirdetők ügynökségeket megkeresve olyan oldalakon hirdetnek, amelyek a kampány profiljába vágnak, és így magasabb találati arányt tudnak biztosítani. Az ügynökségek egyeztetik a tartalomszolgáltatókkal, hogy milyen feltételek mellett futtathatják az adott kampányt az adott oldalon. Mindemellett az ügynökség figyel a kampány helyes lefolyására és a tényleges teljesülésre.

Video Overlay

A Video Overlay display típus olyan videó megjelenítést tesz lehetővé, ahol egy beágyazott hirdetésként (videó) jelenik meg a kreatív, és ha elindítjuk a videó tartalom lejátszását, a háttérben is elindul ugyanazon videó egy átlátszó az egész oldal tartalmát beborító mozgóképként. Flash vagy Markup bannerként alkalmazható az AdServerben. Demo bannerünket megtekintheti ezen a linken.

Visitor (látogató, felhasználó)

Egy adott látogató alatt egy adott IP-címet értünk, azaz egy olyan számítógépet (amely közvetlenül csatlakozik az internetre), ahonnan egy vagy több személy internetezhet. Egy IP-címhez (számítógéphez) több számítógép és felhasználó is tartozhat. Bizonyos esetekben a csatlakozó felhasználók minden internetre kapcsolódáskor más IP-címet kapnak a központi szervertől, ezért csak a látogatások és látogatók számát lehet pontosan megadni, azt, hogy ezek mögött hány valós személy van, csak becsülni lehet.

WURFL targetálás

A WURFL adatbázis (hivatalos oldaluk) készülékleírásokat tartalmazó tárház, azaz egy olyan szoftver kiegészítő, amely leképezi a HTTP kérések header sorait és azonosítja a HTTP kérést elküldő készülékeket és azok több paraméterét. Az adatbázis AdServer-be való implementálásával a felhasználók készülékei a korábbinál részletesebb módon célozhatóak, például a hardver paraméterekre való targetálással.

Z-index

A z-index az egyik megadható paramétere a CSS stílusnak. Több banner esetén itt lehet meghatározni az egymás fölötti rétegek sorrendjét (melyik legyen előrébb, melyik hátrébb). Minél nagyobb a z-index értéke, annál feljebb kerül az a réteg, amelyre a beállítás vonatkozik.

Zóna

Zónának nevezzük a weboldalak azon részét, ahol a hirdetések megjelennek. Technikai értelemben a zónák az AdServer által generált és az adminfelületről letölthető rövid kódsorok (beépítési kódok, más néven tag-ek), amelyeket a weboldal programozója épít be a weboldal kódjába, arra a helyre, ahol hirdetést kíván megjeleníteni.

 


 

Ha bármilyen észrevétele van az AdServer szótárban összegyűjtött szavakkal és fogalmakkal kapcsolatban, azt jelezheti felénk a marketing@adverticum.com e-mail címen.