Adat alapon célzott hirdetési megoldás az Adverticum AdServerben

2021.09.30.
 
Adverticum Zrt.

Az Adverticum AdServerében elérhető vált a Private DMP adatok névre keresztelt megoldás az adat alapú célzási szolgáltatások megvalósításához. A szolgáltatás révén a célzott hirdetések valóban személyre szabottakká válhatnak, és a tartalomszolgáltatók pontosabban szólíthatják meg látogatóikat.

Adott két, a saját piacán innovatív megoldásokat fejlesztő cég, akik az elmúlt években közös fejlesztéseik nyomán olyan szolgáltatásokat hívtak életre, amelyek további bevételnövelési lehetőségeket biztosítanak az online hirdetési piacon. Az együttműködés legújabb pillére a pontosabb célzás szolgálatában született meg.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Adverticum, amely idén immár 20. születésnapját ünnepli, az itthon használt hirdetéskiszolgáló rendszerek között töretlenül tartja piacvezető pozícióját az évtizedek múlásával is. A 2019-es évben született meg leányvállalatunkkal első közös szolgáltatásunk, a „DataMe DMP adatok”, melynek alapját a DataMe Kft. DMP (Data Manager Platform) adatbázisa biztosítja. A DMP adatait használó célzási megoldás révén a felhasználóknak lehetőségük nyílik demográfiai, ISP (internetszolgáltató), viselkedési/érdeklődési körök szerint szegmentált adatokat felhasználni a még pontosabban célzott hirdetések érdekében.

A DMP, azaz Data Management Platform építéséhez adatokkal hozzájáruló DataMe ügyfeleknek a „DataMe DMP adatok” targetálás egy újabb értékesítési platformot jelent, míg az Adverticum felhasználói hirdetéseikre költött anyagi ráfordításukért – a pontosabb célzásnak köszönhetően – sokkal magasabb megtérüléssel, így hirdetési felületeik értékének növekedésével számolhatnak.

A DataMe Kft. – az első magyarországi adatmenedzsment platform fejlesztője és üzemeltetője – már úgynevezett PDMP, azaz Private Data Management Platform szolgáltatást is nyújt ügyfelei számára. Ezt a szolgáltatást elsőként a Barion Payment Zrt. vezette be annak érdekében, hogy a maga által gyűjtött és feldolgozott marketing adatok programmatic rendszerekben is elérhetők és értékesíthetők legyenek.

A vállalat adatbázis építési törekvéseinek mozgatórugója az a gondolat, hogy az online hirdetések optimalizálásánál számos szempontot lehet érvényesíteni annak érdekében, hogy az olvasó elé olyan hirdetés kerüljön, amely célzottan neki szól. A DataMe Kft. a GDPR előírásoknak megfelelően  gyűjti a felhasználói szokások adatait, majd az adatbázisában a hasonló viselkedésűekből halmazokat, vagyis szegmenseket képez.

Az Adverticum rendszerében bevezetett célzás révén az AdServer felhasználóknak módjukban áll az azonos érdeklődésű, hasonló viselkedésű csoportokat megszólítani a nekik releváns hirdetésekkel. Ennek köszönhetően a reklámok kevésbé zavarónak, ugyanakkor jóval hatékonyabbnak bizonyulnak.

Mindenkinek az őt érdeklő hirdetést!

A korábbi sikeres összefogás nyomán elindulva – és egyúttal egy ügyféligényre reagálva – hamarosan megszületett a második közös fejlesztés is, amely a „Private DMP adatok” nevet viseli, és az Adverticum ügyfelek számára az AdServer rendszerben nyújt új lehetőséget az adat alapú célzási szolgáltatások megvalósításához. A két szolgáltatás alapjaiban azonos, azonban az újonnan debütált funkció használatához az adatok gyűjtése a megrendelők saját oldalain történik, továbbá ők maguk határozhatják meg azt is, hogy milyen módon szeretnék az oldalaik látogatóiról gyűjtött adataikat szegmentálni és felhasználni. Fontos hangsúlyozni, hogy ezekhez a szegmentált adatokhoz nem férhet hozzá más, csak maga az adattulajdonos és az általa meghatározott szereplők.

Ezzel a közös fejlesztéssel a piaci trendek által diktált innovatív munkavégzést segítő funkció valósult meg, amellyel az Adverticum ügyfelei saját adataikra támaszkodva tudják pontosabban megszólítani látogatóikat a hirdetéskiszolgáló rendszeren belül.

Szutor Ferenc, az Adverticum Zrt. vezérigazgató-helyettese és a DataMe Kft. ügyvezetője a szolgáltatás kapcsán kiemelte, hogy ezzel a funkcióval is szeretnék tartalomszolgáltató partnereik számára közelebb hozni a programmatic piac által kínált lehetőségeket.

A Private DMP adatok segítségével az olvasók mostantól számukra még relevánsabb hirdetésekkel találkozhatnak, így növelve az oldalon töltött idő élményét és a hirdetési helyek értékét.

Az extra szolgáltatás igénybevételéhez a megrendelőknek háromoldalú szerződésre van szükségük, az Adverticumon kívül a Datame Kft.-vel is.

Bővebb információ a szolgáltatásról szakértő kollégáinktól az ertekesites@adverticum.com címen kérhető.

A témáról írt blogbejegyzésünk az AdServer Blogon olvasható.