Új szakszótár az IAB Hungary honlapján

2019.07.15.
 
Adverticum Zrt.

A digitális kommunikációs iparág közel 400 szakkifejezésének definíciójával új online szótár jelent meg az IAB Hungary gondozásában. A szócikkek összeállításában több tagvállalat és munkacsoport is részt vett.

„A gyűjtemény kialakításához számos szócikkel hozzájárult az IAB több tagvállalata is, a legtöbb felkínált tartalomért az Adverticumot, a GroupM-et és a Growww Digitalt illeti köszönet. Ezen kívül az IAB Hungary több szakmai közössége is aktívan részt vett a szövegezésben: például az Influencer, a Videó és a Programmatic munkacsoportok. A kifejezések, leírások kontrollját pedig a Standardizálási munkacsoport vállalta.”

A szotar.iab.hu címen elérhető gyűjtemény egyelőre béta verzióban működik, szívesen fogadjuk a felhasználók észrevételeit, javaslatait.

A szótár arra vállalkozik, hogy az iparág legfontosabb kifejezéseit összegyűjtse és időről időre aktualizálja, karbantartsa. A gyűjtemény célja, hogy a tágabban vett szakmai közönség, a szakterületen tevékenykedő cégek munkatársai, partnerei, ügyfelei megbízható, rendszeresen felülvizsgált szócikkekből tudjanak tájékozódni.

Következő lépésként ősztől felállítják azt a felülvizsgálati rendszert, melynek keretében rendszeresen új szócikkek kerülnek be, a meglévőket pedig folyamatosan aktualizáljuk. A legfontosabb kifejezéseket három havonta, míg az összes szócikket legalább évente átnézik. Továbbá új területek fogalmait is gyűjtik, és időről-időre egy-egy szakmai munkacsoporttal együtt feldolgozzák, fordítják. Egy-egy témakör (pl. influencer, videó, programmatic) szócikkeit külön tematikus szószedetként is elérhetővé teszik, letölthető és kinyomtatható PDF formájában.

Végül, de nem utolsósorban pedig kidolgozunk egy olyan számolótáblát, amellyel kalkulálhatóvá tesszük a legfontosabb mutatókat – a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy sokan jobban megértenek egy-egy mutatót, ha konkrétan kiszámolhatják az értékét.

Forrás: IAB Hungary