Több millió felhasználó veszélyben: az ESET sebezhetőségeket fedezett fel a Lenovo laptopokon

2022.04.28.
 
Adverticum Zrt.

„Az UEFI-kártevők rendkívül alattomosak és veszélyesek lehetnek. Ezek még a rendszerindítási folyamat elején kezdenek működni, mielőtt átadnák a vezérlést az operációs rendszernek, ami azt jelenti, hogy ezáltal számos, operációs rendszer szinten futó biztonsági intézkedést meg tudnak kerülni.“ – mondta a sebezhetőségeket felfedező Martin Smolár, az ESET kutatója. „Felfedezésünk azt mutatja, hogy bizonyos esetekben az UEFI-kártevők észrevétlen telepítése sajnos nem is olyan nehézkes, mint azt korábban tapasztaltuk, és az elmúlt években felfedezett új  UEFI fenyegetések növekvő száma arra utal, hogy a támadók is kihasználják ezt. Az elmúlt években felfedezett valamennyi korábbi UEFI-fenyegetésnek – LoJaxMosaicRegressorMoonBounceESPecterFinSpy –  meg kellett kerülnie vagy ki kellett kapcsolnia a biztonsági mechanizmusokat ahhoz, hogy telepíteni és végrehajtani lehessen.“ – fogalmazott Smolár.

 

Az UEFI rendszerindítási és működtetési szolgáltatásai biztosítják azokat az alapvető funkciókat és adatstruktúrákat, amelyek szükségesek az illesztőprogramok (driver) és alkalmazások működése érdekében, például a különféle protokollok telepítéséhez, a már meglévő protokollok kereséséhez, vagy a memóriafelosztáshoz.

 

 

A biztonsági rések közül az első kettő – CVE-2021-3971, CVE-2021-3972 – az UEFI firmware meghajtókat érinti, amelyeket eredetileg csak a Lenovo notebookok gyártási folyamata során használtak volna. Sajnos tévedésből a gyártási BIOS-ba is bekerültek, anélkül, hogy megfelelően deaktiválták volna őket. 

 

Ráadásul a vizsgálat során az ESET felfedezett egy harmadik sebezhetőséget is: az SMM memória (System Management Mode) sérülését. Ez a biztonsági rés illetéktelen olvasást/írást tesz lehetővé az SMRAM-ban, ami rosszindulatú kód futtatásához vezethet SMM jogosultságok birtokában, illetve lehetővé teszi kártékony modulok SPI flash-re való telepítését.

 

Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. biztonsági szakértője is egyetért abban, hogy a különböző firmware-implementációk nagy száma és ezek összetettsége miatt sajnos valószínűleg a jövőben is felbukkanhatnak hasonló, jelenleg még felfedezetlen sérülékenységek.

 

Az ESET kutatói határozottan azt tanácsolják a Lenovo laptopok tulajdonosainak, hogy mindenképpen nézzék át az érintett eszközök listáját, és a gyártó utasításait követve haladéktalanul frissítsék firmware-üket. 

 

További részletes technikai információkat az ESET angol nyelvű WeLiveSecurity blogján olvashatunk.